KANSEN IN DE VASTGOEDMARKT VOOR 2024

Er liggen mooie kansen

Je hoort en ziet het vast: “Vastgoed in Nederland is niet meer interessant”, of “Je moet naar land X, want daar is alles beter”. De tendens in de Nederlandse vastgoedmarkt is mede dankzij de media niet erg positief.  Op het eerste oog is dat wel te begrijpen. Er komt bijvoorbeeld meer overheidsbemoeienis, er zijn ontwikkelingen met box3 en de rente is hoger dan dat die was.  
Maar praten veel beleggers of aspirant beleggers elkaar niet gewoon na? En is dan alles zo negatief? Naar onze mening niet.

Er liggen namelijk aan de andere kant ook hele mooie kansen.
Graag vertellen we jou welke kansen wij zien en hoe jij daar van kan profiteren.
Ook vertellen we hoe wij ons wapenen tegen de diverse ontwikkelingen. 

 
 1. We zitten in een kopersmarkt!
  Eindelijk is het zo ver: we laten de verkopersmarkt achter ons. Jarenlang hoorde je mensen dat ze er niet tussen kwamen, moesten overbieden, met een financieel voorbehoud geen kans maakten en ga zo maar door. Nu staan er meer woningen te koop en ook langer te koop. Er is meer aanbod en aan de andere kant minder vraag.
  Wij als kopers hebben nu weer de controle.

 

 1. Vastgoed is in de uitverkoop. We kunnen met gemak onder de vraagprijs bieden en aankopen. Daar valt een mooie winst te maken die de hogere rente ruimschoots compenseert als je het goed doet. Het directe rendement is dan wat onder druk komen te staan, maar het indirecte rendement neemt hiermee toe.

 

 1. Rente is tijdelijk. We hebben geen glazen bol en de rente kan nog wat verder stijgen, maar het is ook geen gek idee dat de rente de komende jaren gaat dalen. Rekent je deal nu goed door dan wordt die alleen maar beter zodra de rente daalt.

 

 1. Koop woningen ipv appartementen. Om te voldoen aan de nieuwe puntengrens kan het slim zijn om te focussen op woningen met meer vierkante meters en een tuin. Zonder een VVE heb je ook meer controle om nog dingen aan te passen of punten toe te voegen.

 

 1. Koop negatief vermogen voor Box3. De feestbox is wat minder feest dan het was. Op zich niet gek dat er belast gaat worden over daadwerkelijk rendement in de toekomst (verwachting 2027, maar de belastingdienst kennende eerder 2028 dan 2026). Tot die tijd kan je woningen aankopen met een lage WOZ waarde, die een hogere leegwaarde en waarde in verhuurde staat hebben. Soms met een goede huurstroom en kamerverhuurvergunning er op is de waarde in verhuurde staat zelfs hoger dan de leegwaarde. Als je op die waarde een financiering neemt koop je zelfs negatief vermogen voor box3 of blijft het gelijk.

 

 1. Opkoopbescherming / zelfbewoningsplicht etc geldt niet overal. Misschien heb je het idee dat je momenteel als belegger nergens meer wat mag kopen en er overal streng gemeentebeleid is. Niks is minder waar. Er zijn nog genoeg gemeentes waar je mag aankopen en verhuren. Je kan zelfs nog kamerverhuurvergunningen krijgen.

 

 1. Er is meer vraag naar huurwoningen dan ooit. Waar er bij de koopmarkt het aanbod aan de ene kant fors gestegen is zijn er anderzijds minder kopers (zowel beleggers als starters / herstarters die momenteel even niet kunnen en vaak ook niet willen kopen. Huren is in veel gevallen nu voor het eerst goedkoper dan kopen. De vraag naar huurwoningen is geexplodeerd en dat terwijl de huurmarkt en vrije sector nog krapper zijn geworden. Vraag en aanbod, de basiswet van economie. Schaarste is geld verdienen en daarnaast ook mensen meer dan ooit kunnen helpen en blij kunnen maken met een woning.

 

Kortom: Er liggen wat uitdagingen en sommige dingen zijn minder makkelijk of positief dan een tijdje geleden. Anderzijds wordt dat ruimschoots gecompenseerd aan de inkoopkant als je het goed doet en is de vraag naar huurwoningen groter dan ooit. Er zijn weinig / geen maatregelen waar we vooralsnog geen antwoord op hebben.

 

Als je gaat wachten tot het moment dat er en veel deals te vinden zijn, de prijzen laag liggen en het geld mega goedkoop is zoals het was en er weinig kapers op de kust zijn voor die mooie en goedkope deals ga je de rest van je leven wachten.

 

Wil je meer weten over deze bovenstaande kansen en hoe je daar van kan profiteren?

Voorbereid 2024 in gaan? Plan dan een gratis strategiegesprek in met iemand uit ons team om jouw situatie te bespreken en je vragen beantwoord te krijgen via deze link 

 

We wensen je veel mooie en veilige beleggingen toe!

 

Vrijheid Vastgoed

Scroll naar boven